Algemeen

Wat is Bach Bloesem therapie?VLINDER BACH BLOESEM THERAPIE EINDHOVEN
ENNEAGRAM COACHING EINDHOVEN

 

De Bach Bloesem therapie bestaat uit 38 verschillende remedies, die zijn gemaakt van wilde bloemen en planten en vernoemd naar de ontdekker, Dr. Edward Bach (1886-1936). Dr. Bach heeft ontdekt dat de dauw die op de bloemen lag, de helende krachten van de plant absorbeerde en daarom verzamelde hij deze dauw als medicijn voor zijn patiënten. Om dit proces te vergemakkelijken liet hij de bloemen in een glazen schaal, gevuld met zuiver bronwater, in het stralende zonlicht staan. Het zo verkregen vocht gaf hetzelfde resultaat als de natuurlijke dauw. Deze productiemethode wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt in het Dr. Edward Bach Centre in Oxfordshire.

Bach Bloesem Therapie is een holistische geneeswijze, die lichamelijke ziekten niet rechtstreeks behandelt, maar er wel voor zorgt dat de natuurlijke lichamelijke afweermechanismen gemakkelijker werken door de harmonie in de geest te herstellen. Dit  betekent dat mensen zichzelf letterlijk kunnen genezen ("het gelijke geneest het gelijke"). Lichaam en geest zijn niet van elkaar te scheiden.

Meer informatie onder het tabje "Remedies".

Kunnen de Bach Bloesem remedies worden ingenomen naast reguliere medicijnen en kennen ze bijwerkingen?VLINDER BACH BLOESEM THERAPIE EINDHOVEN
ENNEAGRAM COACHING EINDHOVEN
 

Ja absoluut! Bach Bloesem Therapie kan een hele waardevolle aanvulling zijn, naast reguliere medicatie. Wel dient men er zich bewust van te zijn dat de remedies geen directe lichamelijke of geestelijke genezing kunnen brengen en dus altijd eerst contact dient te worden opgenomen met een regulier arts. Indien u reguliere medicijnen gebruikt voor een geestelijke aaandoening, is het wel vaak lastiger te voelen wat de remedies doen. Dit dient altijd eerst afgestemd te worden met een psychiatrisch geschoold persoon. 

De Bach Bloesem remedies kennen geen bijwerkingen omdat ze inwerken op een specifieke gemoedstoestand en daar verbinding mee leggen, dus niet op het lichaam zelf. Ze kunnen daarom naast alle andere reguliere medicijnen worden gebruikt. 

 

Voor wie is Bach Bloesem Therapie geschikt en hoe lang duurt een behandeling?VLINDER BACH BLOESEM THERAPIE EINDHOVEN
ENNEAGRAM COACHING EINDHOVEN

 

In principe voor iedereen van 0-100 jaar. Bij baby's en jonge kinderen geldt in de regel dat de genezing veel sneller gaat dan bij jong volwassenen en ouderen. Dit is logisch, want er is normaliter nog niet zoveel opgebouwd. Uitzonderingen zijn o.a. adoptiekinderen, kinderen met een traumatische achtergrond etc. In de regel is het zo dat hoe meer er is opgebouwd, hoe langer het kan duren voordat de lagen zijn afgepeld. Heb daarom geduld en compassie met uzelf, u bent het waard! 

Ook dieren kunnen heel veel baat hebben bij Bach Bloesem Therapie.

Helaas kan ik geen Bach Bloesem Therapie aanbieden aan diegenen, die verslaafd zijn aan alcohol of drugs. Er is dan geen goede verbinding met het gevoelscentrum mogelijk en heeft deze therapie dus ook niet het gewenste effect. 

Mag Bach Bloesem Therapie worden voorgeschreven tijdens de zwangerschap/bevalling?VLINDER BACH BLOESEM THERAPIE EINDHOVEN
ENNEAGRAM COACHING EINDHOVEN


Ja, absoluut! De Bach Bloesem Therapie werkt op de gemoedstoestanden en geeft geen bijwerkingen op het lichaam en is dus ook niet schadelijk voor de baby. Juist in deze periode, die gepaard kan gaan met wisselende stemmingen, angst en onzekerheid voor de bevalling en voor de nieuwe levensfase, kan een behandeling met Bach Bloesems remedies een hele goede ondersteuning zijn. Ook vlak na de bevalling kan de therapie veel ondersteuning geven aan moeder en kind. 

Waarom is het aan te raden om altijd een flesje 'Rescue Remedy' in huis te hebben?
VLINDER BACH BLOESEM THERAPIE EINDHOVEN
ENNEAGRAM COACHING EINDHOVEN


 
Rescue Remedy is de remedie voor noodgevallen, die in geen enkele groep thuishoort, omdat deze is samengesteld uit 5 verschillende remedies. Deze remedie dient wel als één remedie gezien te worden.
 
  • Star of Bethlehem voor de shock die veroorzaakt wordt door een naar bericht, een ongeluk, eigenlijk alle situaties die een 'psychische schok' kunnen veroorzaken 
  • Rock Rose tegen ernstige paniek- en diepgaande angstgevoelens
  • Impatiens tegen spanning en stress die ontstaat bij een noodgeval
  • Cherry Plum tegen de angst om het verstand en de zelfbeheersing te verliezen
  • Clematis om in het hier en nu te blijven en niet afwezig te raken, tegen apathie
 
Uit eigen ervaring weet ik inmiddels dat deze remedie zijn goede werking heeft bewezen bij hyperventilatie en paniekaanvallen maar ook bij examenstress (je blijft helder in je hoofd). 
 

Waarom is Bach Bloesem Therapie zo ondersteundend bij PMS, zwangerschap en overgang?
VLINDER BACH BLOESEM THERAPIE EINDHOVEN
ENNEAGRAM COACHING EINDHOVEN

 
 
Om deze vraag uitvoeriger te kunnen beantwoorden gebruik ik graag de tekst van een nieuwsbrief van "Vrouw en Overgang".

De oorzaak en betekenis van prikkelbaarheid, woede, ergernissen en boosheid....


De emotie woede creëert in je lichaam pro-inflammatoire moleculen. Oestrogeen heeft een aantal anti-inflammatoire eigenschappen, en progesteron heeft een kalmerend effect. Dit verklaart waarom vrouwen hun boosheid sterker voelen wanneer hun progesteron/oestrogeen verhouding grillig wordt tijdens de overgang. Stemmingen en prikkelbaarheid zijn symptomen van schommelingen in de hormoonspiegels. Ze treden op bij PMS, zwangerschap en tijdens de overgang. De verandering van hormonen is een uitdaging voor het endocriene systeem. Denk aan de paar dagen voordat onze menstruatie start (wanneer onze hormonen ook diepere gevoelens naar boven laten komen). De overgang is eveneens een tijd waarin dat gebeurt.

U kent vast wel iemand die altijd boos lijkt te zijn. Misschien bent u het zelf wel? Hoe men
 omgaat met gevoelens van woede is op langere termijn van invloed op uw gezondheid. Woede heeft bij vrouwen meestal een slechte naam, ook al is het een natuurlijke emotie. Als volwassen vrouwen worstelen we om onze woede te ontwarren van andere emoties. Met name in de overgang krijgen we hier mee te maken. Op de instabiele basis van onze hormonen laat woede zich niet meer zo gemakkelijk onderdrukken. We schrikken van de immense boosheid die we kunnen voelen, en voelen ons onrustig, soms wanhopig met onze woede, die vaak suddert en dan ontploft op willekeurige tijdstippen. Woede is krachtig. Als we onze woede goed gebruiken kan het onze diepere verlangens duidelijk maken. Veroordelen we onze woede en onderdrukken we die dan eist dat zijn tol en heeft dat een negatief effect op onze gezondheid en ons geluksgevoel. Bij boosheid en woede zorgen neurotransmitters in de hersenen voor een energy boost van zo'n 5-10 minuten. Uw hart gaat sneller kloppen, de bloeddruk stijgt en uw armen en benen krijgen extra bloedtoevoer. U krijgt een rush van adrenaline, noradrenaline en cortisol en ervaart een veranderde staat van bewustzijn, klaar om te "vechten".
 
Vrouwen die hun woede uiten krijgen ook in deze tijd nog te maken met meer afkeuring dan wanneer mannen hun woede uiten. Niet erg verwonderlijk dus, dat wanneer vrouwen in hun overgang hun ware diepere gevoelens naar boven voelen komen, zij zich schuldig voelen, zich schamen en er zichzelf om veroordelen. Studies hebben aangetoond dat vrouwen meer schaamte, schuld en wrok voelen na een boze uitbarsting! Laat dat geen reden voor u zijn, uw boosheid en woede te onderdrukken! Het onderdrukken van die gevoelens is niet goed voor u, en het zorgt er ook niet voor dat ze verdwijnen. Als u probeert woede te verbergen, zal die waarschijnlijk terug komen in een andere vorm, zoals angst, depressie, prikkelbaarheid, wrok, chronische pijn, en verslavend of zelfdestructief gedrag. Dit kan niet de bedoeling zijn! Als u zich bewust wordt van wat het precies is dat u boos maakt, komt u er achter wat u wél nodig hebt. Zo ontstaat er meer rust in uzelf en meer ruimte "to think before you act". Ruimte dus om uw boosheid en uw (nieuwe) wensen op een rustiger moment en op een effectievere manier te kunnen uiten. Ook heel belangrijk in deze fase is om begrip te vragen aan uw partner en/of uw kinderen, uw collega's, familie etc. zodat u meer ruimte voelt om te mogen zijn wie u bent. Begrip moet een mens nu eenmaal vragen, dat krijgt men niet zomaar.... maak het dus bespreekbaar zodat de mensen om u heen uw worstelingen zien, kunnen begrijpen en u daarbij kunnen helpen. 

Naast deze overheersende emoties als schuldgevoel en woede zijn er ook nog andere emoties die bij PMS, maar vooral bij zwangerschap en overgang een grote rol spelen (denk aan afwijzing van en onzekerheid over je veranderende lichaam, angst voor de nieuwe periode die je tegemoet gaat etc.).
 
Er zijn diverse remedies die ondersteuning kunnen bieden bij deze levensprocessen om deze draaglijker te maken. Het allerbelangrijkste is om uw emoties te erkennen, ze te accepteren en daarmee uzelf serieus te nemen!